preskoči na sadržaj
Djelatnost
 
Povijest školske knjižnice
 
Obrazovanje metalaca, metalurga i električara u Sisku ima relativno dugu tradiciju, a karakteriziraju ga tri vremenska razdoblja: razdoblje prije drugog svjetskog rata do 1946. godine, razdoblje nakon drugog svjetskog rata i period nakon domovinskog rata – poslije 1991. godine. Od Šegrtske škole do industrijsko-obrtničke škole protekla su desetljeća. Mjenjali su se sustavi obrazovanja, lokacije škole, izgled knjižnice i knjižničnog fonda.
        Godine 1971. ukida se Škola učenika u privredi (ŠUP) i ŠPO ,  Škola s praktičnom obukom. Njihovom transformacijom nastaje završna faza škola za zanimanja. Osnivaju se centri po strukama, tako je i nastao Centar za metalce čiji je osnivač bio MK Željezera Sisak. Novootvoreni Centar je imao središte na Viktorovcu,
gdje se nalazila i školska knjižnica.
       Izgradnja Centra u Sisak – predgrađu, Sisak-Caprag, započela je 1967. a trajala je do 1969. godine sredstvima samodoprinosa građana. Nova , moderna zgrada škole imala je i lijepo uređenu školsku knjižnicu s čitaonicom, smještenu na ulazu u školsku zgradu.
       Danas ova knjižnica nosi službeni naziv: Školska knjižnica i čitaonica Industrijsko-obrtničke škole Sisak, a koriste je učenici,nastavnici i ostali zaposlenici i Tehničke škole Sisak i IOŠ-a. Budući je odlukom Skupštine općine Sisak , 28.svibnja 1992. g. ukinut bivši CUO (Centar usmjerenog obrazovanja) „Norbert Veber“ , osnovane su spomenute dvije nove škole. Pravni sljednik je Industrijsko-obrtnička škola, a  način korištenja i održavanja školskog prostora ove su dvije škole međusobno dogovorile.
      Sedamdesetih godina zgrada škole bila je jedna od najljepših u Sisku i najmodernije opremljena. Tijekom 40 godina postojanja ova je školska knjižnica doživjela nekoliko renoviranja i preinaka. U  demokratskoj Hrvatskoj, poslije domovinskog rata, čitaonica je opremljena novim namještajem, izrađene su nove police do stropa u knjižnici, uređen je pod (novi parketi).
    Nakon revizije 1992./1993. godine, kada su spojena dva fonda: fond iz knjižnice na Viktorovcu (oko 3000 knjiga) i fond matične knjižnice u Capragu (13000 knjiga), nabavlja se nova knjižnična građa. Kako je riječ o školskoj knjižnici, knjižnični fond se nastoji održavati „živim i dinamičnim“ uz redovno izlućivanje knjjga i otpis.Od 1999. godine knjige se obrađuju računalno u programu OSA.
      Danas je knjižnica dobro opremljena i namještajem i tehnikom, u njoj radi stručna osba i što je najvažnije, školska knjižnica je postala kulturno i informacijsko središte škole, omiljeno mjesto učenika, gdje oni rado borave u svoje slobodno vrijeme.
     Knjižnica ima razvijene i kontinuirane programe rada s učenicima u slobodno vrijeme i izvannastavnim aktivnostima. Od listopada 1993. djeluje Skupina mladih knjižničara, a od 2004.g. i Napredni informatičari.
 


preskoči na navigaciju